Welk gereedschap heb je nodig om te sleutelen en zelf je auto te onderhouden?

Als je het leuk vindt om bezig te zijn en je ook nog eens een beetje handig bent, of wilt worden, dan kan het sleutelen aan auto’s zeker een leuke hobby zijn. Om goed te kunnen sleutelen aan auto’s heb je al wel snel redelijk wat gereedschap nodig. De meeste tools zijn redelijk universeel te gebruiken, maar voor sommige klussen heb je echt specialistisch gereedschap nodig die per merk en type kan verschillen. In dit blog vertellen we je welke 10 basisgereedschappen onmisbaar zijn voor de algemene klussen aan je auto. Denk aan het wisselen van je bougies, olie, remblokjes en meer.

1. Dopsleutelset, waar moet je op letten?

Een goede set dopsleutels is echt onmisbaar als je aan auto’s gaat sleutelen. Vaak is een dopsleutel de beste manier om boutjes los te krijgen. De kans op het beschadigen van de bout is met een dop minimaal (gebruik wel de juiste maat) en door de ratel gaat het vrij snel. Naast de doppen zelf, bevat een goeie set 1 tot 3 ratels en allerlei verlengstukjes. De verlengstukjes zorgen ervoor dat je in allerlei hoeken en gaten kan komen om je onderhoud goed uit te voeren. Vaak zitten er ook 1 of 2 bougiesleutels bij. Deze hebben we ook als los onderdeel in deze lijst staan, voor het geval deze niet in je set zit.

Er is veel verschil in kwaliteit bij dopsleutelsets. Dit komt met name door de hardheid van het metaal van de doppen (harder = duurder), door hoeveel ratels erbij zitten en hoe sterk het interne mechanisme is en hoe uitgebreid de set is. Mijn advies is om een goede uitgebreide set te kopen van een kwalitatief goed metaal. Als je een goede set koopt, dan hoef je eigenlijk nooit meer een andere te kopen. Koop je een goedkoop setje, dan breken er af en toe doppen, of zelfs de ratel, en dan mis je net weer een maat doe je dan moet gaan aanvullen. Koop dus ook direct een uitgebreide set, want boutjes en moeren komen voor in allerlei maten van kleintjes van 4mm tot hele grote doppen van bijvoorbeeld 40mm. Je zult net zien dat je een klein setje gekocht hebt en die ene maat die je nodig hebt voor jouw auto, die zit er niet bij.

Qua prijs moet je denken aan ergens tussen de 50 euro en 400 euro. Goede merken zijn onder andere Snap-on, Stahlwille, Gedore, Hazet en Facom.

2. Steeksleutelset, waar moet je op letten?

Steeksleutels heb je minder vaak nodig dan dopsleutels, bovendien duurt het vaak langer om iets los te krijgen met een steeksleutel dan met een dopsleutel, en je loopt iets meer risico om de bout kapot te draaien groter, maar in sommige situaties past een steeksleutel net even beter of kan je net meer kracht zetten. Daarom heb je een setje steeksleutels nodig. Gelukkig zijn ze niet duur en kun je ze zelfs bij de Action vinden. Je kunt ervoor kiezen om een setje steeksleutels met ratels te nemen, dan kan je soms een stuk sneller iets losdraaien. Een set van 6 tot 32mm is in ieder geval wel handig. Dezelfde merken als hierboven bij de dopsleutels zijn zeker goed. In de meeste gevallen moet een budget merk ook prima zijn, tenzij je ratels erbij wilt.

3. Set schroevendraaiers

Hier hoeven we waarschijnlijk niet veel woorden aan vuil te maken, maar ook een set schroevendraaiers zal je nodig hebben. Waarschijnlijk zowel platte als kruiskoppen. Zorg voor een goed setje, niet te goedkoop, want daar draai je de punt zo van stuk op de verroeste schroeven die je vaak ziet bij auto’s. Je hebt circa 3 maten nodig met stuk om de meeste schroeven lost te maken.

4. Bougiesleutels

Alle benzinemotoren hebben vonkende bougies en alle dieselmotoren hebben gloeibougies. Elke cylinder heeft een bougie en in sommige gevallen zelfs 2 per cylinder. Om deze uit je auto te kunnen halen heb je een bougiesleutel nodig. Dit is een soort dop die je op een ratel zet, maar dan hoog en vaak met een speciale zachte binnenkant. Hierdoor blijft de bougie goed in de sleutel zitten en past de bovenkant van de bougie in de dop. Je hebt allerlei maten bougies en daarom ook allerlei maten sleutels. De kleinste maat is 14mm, die is doorgaans voor scooters, grasmaaiers, cirkelzagen dat soort dingen. De andere maten zijn 16mm, 18mm en 21mm. Veel motorfietsen hebben 16mm of 18mm en de meeste auto’s hebben 21mm. Bougiesleutels kosten vaak maar een 5 euro of een tientje en een setje misschien maar 25 euro. Om te voorkomen dat je de juiste niet hebt, zou ik dus zeggen: koop gewoon een heel setje. Ze gaan waarschijnlijk je hele leven mee. Je gebruikt namelijk weinig kracht en je hebt ze niet heel vaak nodig.

5. Multimeter

Elektrische problemen oplossen is soms het vervelendste deel van sleutelen. Als je niet wilt gokken wat er mis is, maar systematisch tewerk wilt gaan, dan is een multimeter essentieel. Hiermee kan je de spanning en weerstand meten van elektrische onderdelen, zekeringen, stroomkabels etc. Het zijn redelijk simpele apparaatjes en je kunt ze kopen vanaf circa 30 euro tot circa 100 euro. Er zitten niet geen grote verschillen in functionaliteit, dus beoordeel de bouwkwaliteit en bekijk een aantal reviews en maak dan je keuze. Zelf ga ik voor de redelijk goedkope optie.

6. Slagmoersleutel

Sommige onderdelen van je auto kunnen enorm vastzitten. Denk bijvoorbeeld aan je wielbouten. Als je geen zin hebt om alles met de hand los te draaien, dan kun je ervoor kiezen om een slagmoersleutel te kopen. Deze heb je elektrisch en op lucht. Hiermee draai je met gemak grote bouten los, die je met de hand er amper af krijgt. Dit is voor de basis klusser echt geen vereist gereedschap, maar als je elk weekend bezig bent dan kan het echt heel prettig zijn!

7. Momentsleutel

De meeste moeren en bouten kan je prima op gevoel aandraaien. Ga je echter bezig met bijvoorbeeld het motorblok, je assen of misschien de remmen? Dan kan het verstandig zijn een momentsleutel aan te schaffen. Met een momentsleutel kan je bouten aandraaien met een vooraf bepaalde kracht. De sleutel maakt dan als het ware een klik en dan weet je dat je genoeg hebt aangedraaid. Zo voorkom je dat dingen lostrillen en voorkom je dat je iets te hard aandraait waardoor het kapot gaat. Een momentsleutel stel je in op Newton Meters (NM). In de handleiding van je auto of motorfiets staat bij elke belangrijke bout op hoeveel NM deze moet worden aangedraaid. Draai vooral niet strakker dan hier staan, want je kan de boel slopen. Bij het kopen van een momentsleutel moet je goed kijken naar het bereik. Dus kan de momentsleutel laag en hoog genoeg ingesteld worden voor jouw auto? Momentsleutels zijn helaas relatief duur omdat ze relatief complex zijn. Een mechanische momentsleutel kost al snel 50 tot 100 euro. Een dure elektrische met een groot bereik kan zo 300 euro kosten. Voor de meeste mensen zal een mechanische overigens prima werken.

8. Een goede krik

Als je iets met je remmen, vering, banden of velgen wilt doen, dan zul je al snel een krik nodig hebben. Dit is dus echt een essentieel onderdeel als je wilt sleutelen. Sterker nog, essentieel als je gewoon wilt rijden aangezien je onderweg ook een lekke band kan krijgen. Je kunt kiezen voor een potkrikje of een wat grotere garagekrik. Zelf kies ik voor de laatste omdat die vaak net wat makkelijker werkt. Let er bij het kopen van een krik goed op dat deze voldoende gewicht kan tillen voor jouw voertuig. Een 2-tons krik moet vaak genoeg zijn om aan de slag te kunnen. Zorg wel dat je voor de veiligheid ook assteunen gebruikt, een krik is namelijk om te liften, niet om lange tijd een voertuig omhoog te houden. Qua prijs moet je denken aan tussen de 30 euro en 150 euro. Rond 75 euro heb je echt al een hele mooie krik voor vrijwel elke auto.

9. Assteunen

Nadat je auto opgekrikt is, moet je hem veilig ondersteunen. Dit doe je met assteunen. Zo voorkom je dat een auto naar beneden valt en je er onder ligt. Ze zijn niet erg duur, maar kunnen wel je leven redden! Let er goed op dat je assteunen koopt die het gewicht van je auto aankunnen. Ergens in de 2 tot 5 ton range is gangbaar. Meestal koop je ze in setjes van 2. Qua prijs moet je denken aan 30 tot 100 euro.

10. Wielmoersleutel

Als je een band wilt verwisselen kun je dat natuurlijk doet met een dopsleutel, maar een wielmoersleutel is ook wel erg handig en snel vaak. Ze zijn helemaal niet duur, iets van een tientje, en dan ben je klaar. Simpel stuk gereedschap, niet noodzakelijk, wel handig.

11. Smeermiddelen / reinigingsmiddelen

Voor nummer 11 spelen we een beetje vals. Echt gereedschap is het namelijk niet, maar handig is het zeker wel. Allerlei onderdelen aan auto’s zitten vaak vastgeroest, zijn erg vies of moeten regelmatig gesmeerd worden. Daarom is het handig om de volgende smeermiddelen in huis te hebben:

  • Kopervet
  • Kogellagervet
  • Remmenreiniger
  • Carburateurreiniger
  • WD-40
  • Motorolie